Landen op Schiphol

Om de overmatige drugssmokkel uit Curacao een halt toe te roepen krijgen alle Curacao passagiers een uitvoerige douane controle. Het 100% controle beleid. Dat is niet altijd even prettig als u net een lange reis achter u heeft, maar het is voor een goed doel zullen we maar zeggen.

Drugshond en persoonscontrole

Na de landing in Nederland op vliegveld Schiphol wordt u tijdens het uitstappen in de slurf al geconfronteerd met de scherpe controle door de marechaussee en douane. Zo is er een drugshond in de slurf aanwezig die getraind is om alle bekende soorten drugs te kunnen herkennen in de handbagage en bij personen.

Na deze eerste controle door de hond wordt u direct na de slurf opgewacht door een aantal douane medewerkers. Enkele staan er om de passagiers te observeren. En andere zullen een eerste paspoort controle uitvoeren en u enkele vragen stellen over het doel van uw reis naar Curacao. Personen die iets te verbergen hebben, zullen al snel opgemerkt worden door de getrainde medewerkers.

Bodyscan en bagagescan

Uw handbagage zal door een scanner gaan. En willekeurig geselecteerde personen zal door de douanemedewerkers worden gevraagd om plaats te nemen in de bodyscan. Dat is een apparaat de drugsbolletjes in de maag of darmen kan detecteren.

Daarna volgt er een lange wandeling richting de aankomsthal. Maar gelukkig is het grootste gedeelte van de wandeling voorzien van automatische loopbanden waarop u kunt staan.

Paspoort controle

Er volgt nu de ‘normale’ paspoort douane controle. Als u hierdoor heen bent, dan bent u officieel in Nederland.

Uw bagage

Na deze paspoort controle gaat u naar de bagage aankomsthal. U moet dan meestal zijn bij bagageband 19. Helaas is ook dit weer een lange wandeling omdat de 100% controle in een aparte hal gevestigd is.

Wanneer u uw bagage uiteindelijk heeft, dan is er nog een laatste controle. De controle van uw bagage. Er staan 2 scanners, en er kan wel eens een rij staan met wachtende medepassagiers.
De koffers en alle bagage gaan door een scanner, en bij twijfel over de inhoud zal de douane de koffer inhoud controleren.

Nu is alles klaar en gecontroleerd. U komt nu direct uit in de aankomsthal, waar u eventueel opgewacht zult worden door uw familie of vrienden.