Landingskaart
In het vliegtuig ontvangt elke persoon een landingskaart die moet worden ingevuld. De ingevulde kaart moet worden ingeleverd bij de douane tijdens de paspoort controle op de luchthaven van Curacao. Een strookje blijft achter in het paspoort en dat strookje moet bij vertrek weer teruggeven worden. Verlies dat strookje dus niet en houd het samen bij uw paspoort. Vul de landingskaart bij voorkeur in het vliegtuig al in, anders moet u het invullen wanneer u in de rij staat voor de douane.
Douane
Via een slurf loop je van het vliegtuig naar de ontvangsthal. Met een trap omlaag kom je dan bij de douane. Ze vragen je meestal naar het doel van de reis, en uw verblijflocatie. De landingskaart wordt ingenomen en u ontvangt een strookje van die kaart om te bewaren. Uiteraard wordt het paspoort gestempeld.
Meestal zijn er twee “douanepoortjes” geopend voor de toeristen, en één voor de inwonenden van Curacao. Wanneer u snel uit het vliegtuig was, en snel naar de douane gaat, dan gaat het erg snel. Heeft u de pech dat u achter in het vliegtuig zat, en dus als laatste uit het vliegtuig komt, dan is het best wel even wachten. (Tot zo’n 30-40 minuten).
Meestal is er maar 1 vliegtuig tegelijk, waarvan de passagiers in de rij staan. Heel soms komen de vliegtuigen van ArkeFly en KLM tegelijkertijd aan, en dan is het langer wachten bij de douane.
De bagagehal
Direct (10 meter) na de douane is de bagagehal. De koffers worden over het algemeen behoorlijk snel uitgeladen. Op uitzondering na, is de wachttijd aan de bagageband redelijk kort.
Er zijn bagagewagentjes beschikbaar, of u kunt kiezen voor een kruier die u graag van dienst is. Als u koffers op wieltjes heeft, is een karretje veelal niet nodig omdat u na ca. 50 meter al wordt opgewacht door uw reisagent of taxi.
Controle van de bagage
Nadat u de bagage heeft, gaat u richting de uitgang. Dat is ook maar een kleine 15 meter lopen. U moet nu alleen nog door een bagage controle punt. Uw koffers worden op een scanner geplaatst en gecontroleerd door de douane medewerkers. Er zijn meestal twee scanners operationeel. Als de bagage eenmaal verschijnt, dan groeit ook de wachtrij voor de scanners. Gemiddeld is het ongeveer 10 minuten in deze wachtrij.
De uitgang
Na de laatste controle gaat u door een schuifdeur, en staat u eindelijk buiten. Hier staan de reismaatschappijen klaar voor u, of de verhuurders van huurauto’s of appartementen. Of, uw familie en vrienden.
Taxi
Net buiten de aankomsthal staan de taxi’s. De taxi’s op Curaçao zijn makkelijk te herkennen aan het taxibord op het dak, de letters TX in de nummerplaat en de identiteitskaart die iedere taxichauffeur draagt. Taxi’s op Curaçao hebben een geldmeter, of als dit niet het geval is, vaste prijzen voor een rit. De kosten gelden altijd voor een rit met vier personen plus bagage. Bespreek vooraf altijd de prijs met de taxichauffeur om verrassingen te voorkomen. De rit van 20 minuten van de luchthaven naar Willemstad kost ongeveer USD 25. De chauffeur verwacht een fooi van 10%.
Huurauto
Op Hato kunt u bij diverse autoverhuur bedrijven zoals het bekende AVIS Car Rental, een auto huren. De autoverhuur bedrijven bevinden zich in een ander gebouw. Het is ongeveer 40 meter lopen vanaf de uitgang.
Na de uitgang loopt u rechts. In de ‘bocht’ (na 30 meter lopen) kunt u het ander gebouw binnenlopen, waar de verhuur balies zijn. Dit staat ook redelijk duidelijk aangegeven.
Geld wisselen of pinnen
In de bagagehal (direct links na de douanecontrole) is er een wisselkantoor. U kunt hier geld inwisselen tot een maximale waarde van Naf 1000,00. Er wordt door de bank medewerker gevraagd naar uw paspoort en uw verblijfadres.
Er zijn meerdere geldautomaten op vliegveld Hato. De eerste die u na de landing tegenkomt is een geldautomaat in de bagagehal (achterin de hal). Dit is een mobiele automaat. Zoek dus niet bij de muren.
Eenmaal buiten kunt u bij de vertrekhal op meerdere plaatsen pinnen bij muur-automaten. U komt bij de vertrekhal door rechts te gaan na de uitgang.
Een tip: Via een geldautomaat buitenlands geld opnemen is vaak voordeliger dan via een wisselkantoor omdat je dan meestal geen commissie hoeft te betalen.